Tekstitaivaan tarina on Tiina A:n tarinaa

Nimeni on Tiina Airaksinen. Yritykseni Tekstitaivas syntyi vuonna 2008 kirjoittajien kumppaniksi  tekstityön haasteisiin. 

Teksttaivaan edeltäjä oli Suomen kielen konsulttitoimisto, jonka Marja Paavolainen perusti vuonna 1985. Aloitin työn Marjan yrityksessä vuonna 1987 ja sain siellä kipinän tekstityön ohjaukseen ja kirjoittajien koulutukseen.

Marja oli tärkeimpiä mentoreitani. Ihailin hänen intohimoista asennettaan ja ammattitaitoaan. Marja oli ammatillinen esikuvani.

Siitä alkaen, kun opin lukemaan ja kirjoittamaan, olen ollut koukussa kirjoihin ja kirjoittamiseen. Kirjoitustyön ilot ja hierteet ovat tulleet tutuiksi: hidasteet ja jumit, tekemisen imu ja ilo. Opin pian, että tekstityössä tarvitaan suunnittelua ja tavoitteellisuutta. Ymmärsin, että kirjoittaminen on työtä, joka voi olla hauskaa ja tuottaa flow'n eli viedä mennessään.

Valmistuin suomen kielen maisteriksi Helsingin yliopistosta vuonna 1991. Vuosina 1987-1994 työskentelin Marja Paavolaisen kanssa: ensin työntekijänä v. 1987-1991 ja sen jälkeen kolmisen vuotta Marjan yrittäjäkumppanina. Opin kirjoitusviestinnän kouluttajana työelämän ja asiantuntijakirjoittajan näkökulman. Tekstit luovat yritys- ja yhteisökuvaa. Ymmärsin, että kirjoittamalla riittävän hyvin palvelee lukijaa.


Opettajana korkeakouluissa

Hakeuduin ammattikorkeakouluun viestinnän opettajaksi v. 1994 (Mercuria Business School). Pätevöidyin opettajaksi v. 1995 (Suomen Liikemiesten Kauppaopiston opettajankoulutuslaitos) uuntauduin aikuiskasvatukseen. Olen opettanut myös Hämeen ammattikorkeakoulussa ja Metropolia Ammattikorkeakoulussa koulutusaloina
  • liiketalous (markkinointi, markkinointiviestintä, logistiikka, laskenta ja rahoitus, esimiestyö)
  • kone-, media- ja tietoliikennetekniikka
  • viestintä
  • sairaan- ja terveydenhoito.
Olen opettanut kirjoitusviestintää Aalto-yliopistossa vuodesta 2010 alkaen taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa sekä tekniikan koulutusalalla. Taideteollisen korkeakoulun kirjoitusviestinnän opettajana toimin v. 2001-2009. Ihanana ja opettavaisena työsarkana ovat olleet opinnäytteet ja asiantuntijatekstit. 

Ammattukorkeakoulussa ja Aalto-yliopistossa olen saanut ilon opettaa asiantuntijan tekstitaitoja ja ohjata opinnäytetekstien kirjoittajia. Olen ollut mukana kehittämässä ja uudistamassa korkeakoulujen opinnäytteitä. Kirjoitin kollegani VTT Hanna Vilkan kanssa teoksen Toiminnallinen opinnäytetyö (2003, Tammi).

Yliopistossa ja ammattikorkeakoulussa opin, että kirjoittaminen on toimintaa, merkitysten luomista ja näkyväksi tekemistä. Kirjoittaja tarvitsee tilannetajua. Kun kirjoittaa tilanteessaan toimivia tekstejä, tulee yhteisössään asiantuntijana tunnistetuksi ja tunnustetuksi. Ymmärsin, että tekstitaidot ovat osa asiantuntijuutta.

Yrittäjänä ja opettajana

Työ jatkuu Tekstitaivaassa ohjaajana, kouluttajana ja valmentajana. Toimin myös opettajana. Autan kirjoittajia ratkomaan tekstinteon solmuja, löytämään kirjoittamisen tapoja ja työkaluja, oivaltamaan kirjoittamisen mielekkyyden.

Kun tahdot harjaannuttaa omia tai yhteisösi tekstitaitoja, kirjoittaa tavoitteellisia tekstejä tai ratkaista tekstinteon pulmia, ota yhteys Tekstiaivaan Tiinaan.

Asenne ratkaisee tekstinteossakin - taito karttuu harjaannuttamalla!

Intohimosta kirjoittamiseen <3

Tiina Airaksinen

etunimi.sukunimi@tekstitaivas.fi

Puh. +358 44 239 5257

Tekstitaivas
Mäkelänkatu 97 A 10
00610 Helsinki

Y-tunnus 1378183-8